Projecten en IT

Regelmatig komt het in het nieuws: er wordt veel geld over de balk gesmeten met IT investeringen. Falende projecten kosten enorm veel geld, motivatie van mensen en reputaties. Maar vrijwel altijd liggen er een niet onderkende risico's aan ten grondslag. Blijft u dezelfde risico's nemen of zelfs negeren? Of is voorkomen beter dan genezen?

Talloze voorbeelden en discussies zijn over dit onderwerp te vinden. Een kleine greep:
In 2008 meldde uitkeringsinstantie UWV een enorme strop die werd veroorzaakt door een falend ICT-project (zie dit bericht). De afschrijving bedroeg ongeveer 90 miljoen Euro. Alleen al op basis van de beperkte communicatie was dit te voorzien en te voorkomen.

In 2009 schreef Van Lanschot bank 55 miljoen af op een mislukt ICT project (zie bericht). Zeer waarschijnlijk ook weer te voorzien, al is in dit geval geen informatie beschikbaar.

Ook Free Record Shop ontkwam niet aan een falend ICT project, ditmaal met SAP software (zie bericht).

Maar bij SAP implementaties gaat vaak erg veel mis. In 2007 kwam het bedrijf SAMAS zelfs in grote financiële problemen door een falend SAP project (zie bericht).

SAP ging na tal van negatieve berichtgeving in de tegenaanval (volg deze link). Ook hier werd niet onderkend wat de echte problemen veroorzaakte...

In al deze voorbeelden van falende ICT-projecten is een gemeenschappelijk onderliggend probleem te herkennen: IT wordt als doel gezien, niet als middel. De gebruiker moet er volgens een IT-specialist bij worden betrokken terwijl de meer effectieve houding zou zijn dat de IT-specialist moet uitvoeren wat de gebruiker verlangt (uiteraard vergezeld van suggesties).

Het onderliggende probleem wordt echter in de geldende praktijk meestal niet gezien, maatregelen worden niet genomen en projecten falen. Maar het falen is vaak te voorkomen.

Meer....